Društvo

Седам оптуженика због нелегалних ЦЕМТ дозвола

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против седам лица која се терете да су, као службена и одговорна лица Министарства комуникација и транспорта БиХ.


Она се терете због прибављања користи друмским превозницима у БиХ донијели одлуку о додјели ЦЕМТ дозвола за 247 правних лица од којих 128 не испуњавају потребне законске услове.

Тужилаштво је саопштило да је оптужница подигнута против Николе Шеге из Читлука, Мирка Шекаре настањеног на Палама, Ениса Ајкунића настањеног у Сарајеву, Дарија Бушића из Сарајева, Радована Драгаша настањеног на Палама, Екрема Спахића настањеног у Тешњу и Селима Копића настањеног у Живиницама.

Они се терете да су од 25. октобра 2006. године до 10. јануара 2007. године, ради прибављања имовинске користи другом, искористили службени положај, односно прекорачили границе службеног овлаштења тако што су као службена и одговорна лица Министарства комуникација и транспорта БиХ ради прибављања користи одабраним правним лицима, друмским превозницима у БиХ донијели одлуку о расподјели ЦЕМТ дозвола /дозволе за међународни друмски саобраћај/ на име 247 правних лица са подручја БиХ.

Како се наводи у оптужници, ова лица су, према претходном међусобном договору, подијелила друмске прeвознике по "националном кључу" на "бошњачке", "српске" и "хрватске" и на тај начин направили три листе правних лица друмских превозника за расподјелу ЦЕМТ дозвола.

Након тога, одвојене листе су објединили у једну коначну листу коју су једногласно прихватили и потписали, без увида чланова Комисије у једној групи у законитост рада осталих чланова Комисије, као и у то да ли превозници, односно правна лица из друге двије групе испуњавају услове за расподјелу ЦЕМТ дозвола.

Оптужени су на овај начин омогућили издавање ЦЕМТ дозвола за 247 правних лица у БиХ, иако су знали или су могли знати да је овакав начин расподјеле дозвола супротан законским прописима БиХ, као и то да 128 од 247 правних лица којима су додијељене дозволе не испуњавају потребне законске услове.

У оптужници се наводи и да 23, од укупно 446 правних лица која су предала захтјеве нису добила ниједну дозволу, иако су испуњавали све потребне услове.

Оптужница терети Ениса Ајкунића, Екрема Спахића и Селима Копића да су прибавили корист одређеним правним лицима у износу који не може бити мањи од 16.429.659 КМ књиговодствено приказаних прихода односно 1.072.940 КМ књиговодствено приказане добити.

Мирко Шекара и Радован Драгаш терете се да су прибавили корист одређеним правним лицима у износу који не може бити мањи од 8.856.687 КМ књиговодствено приказаних прихода, односно 299.657 КМ књиговодствено приказане добити, док су, према наводима оптужнице, Никола Шего и Дарио Бушић одређеним правним лицима прибавили корист у износу који не може бити мањи од 9.589.184 КМ књиговодствено приказаних прихода, односно 330.270 КМ књиговодствено приказане добити.

Оптужени се терете да су искористили службени положај, односно прекорачили границе службеног овлаштења да би другоме прибавили имовинску корист која премашује 50.000 КМ, односно другом нанијели штету.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog