Društvo

Дуплим корисницима инвалиднина одузети право

БАЊА ЛУКА - Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске обавезало је првостепене органе да "дуплим" корисницима због утврђеног раскидног услова за даље кориштење права на борачки додатак одмах донесу рјешење којим се укида право на овај додатак.


"Свако рјешење о укидању права даје и могућност жалбе, што подразумијева да ће, уколико се у поступку по жалби утврди да је добијен погрешан податак из службене евиденције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС, право на борачки додатак бити поново признато и исплаћено кориснику", саопштено је из Министарства рада и борачко инвалидске заштите РС.

Уредбом о борачком додатку прописано је да право на борачки додатак по овој уредби не могу остварити борци који су по прописима о пензијско-инвалидском осигурању остварили повољнији пензијски основ или увећање пензије поводом својства припадника оружаних снага.

Измјенама и допунама ове уредбе која је објављена у "Службеном гласнику Републике Српске" број 73/08, прописано је да то право не могу остварити ни борци који су поводом тог својства пензионисани под повољнијим условима.

"Полазећи од претпоставке да је, ипак, велики број таквих лица претходних година остварио право на борачки додатак, те да у складу са Уредбом постоји обавеза Министарства да се таквим лицима оспори то право, од Фонда ПИО РС затражили смо базу података о лицима која су остварила повољнији пензијски основ или увећање пензије поводом својства припадника оружаних снага, разврстаним по општинама", појашњава се у саопштењу.

Поређењем података Фонда са подацима из информационог система Министарства о корисницима права на борачки додатак по матичном броју, добијен је списак "дуплих" корисника, којима није исплаћен борачки додатак за 2009. годину.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog