Tema nedelje

Напад друга "НН" на независно новинарство

Чуда су могућа.  НН лице може тужилаштву пријавити предузеће на које сумња да је склоно утаји пореза, и експресно након тога у њене просторије упада полиција.


Ако је то заиста могуће, то истовремено значи и да су наша тужилаштва и судови врло ажурни. Под овим образложењем, дакле на основу пријаве и грађанске савјести друга "НН", Окружно тужилаштво у Бијељини је издало налог, на основу којег су полицајци и истражитељи (у двоцифреном броју) напрасно посјетили просторије БН ТВ.

Што баш код њих? логично је питање које ће поставити сваки неутралан посматрач, а затим ће у кафанском полушапату почети да броји своје фаворите и пита се зашто они нису на списку. Можда зато што се он није сјетио да их опањка? Наравно, све то није ни најмање битно! Битно је да је дошло до тренутачне ренесансе нашег државног апарата, које је постао невјероватно савјестан и ажуран, ништа не препуштајући случају. Тако је ово ванредно позитивна вијест!

То значи да грађани широм Републике Српске требају пресавити табак, узети плајваз у руке и кренути редом да пишу пријаве. Дискреција загарантована. Тужилаштва и центри јавне безбједности ће тако врло брзо да посјете и једно извјесно вријеме прекину у пословању свако предузеће, за чијег власника сумњате да се енормно обогатио у посљедњих деценију – двије, захваљујући својим везама са политичком врхушком. При свему томе, име вам се неће повлачити по новинама, и нико (сем тужилаштва) неће бити у прилици да одгонетне ваше мотиве, макар они били осветничке или чисто конкурентске природе. Ово смо чекали годинама!

Изненадимо их на спавању

Занимљиво, у налогу тужилаштва је писало да претрес треба извршити у 12.01.2010. године у 9 часова ујутру, уз остављену могућност да се, у случају немогућности да се испоштује тај рок, то обави "у неком другом раздобљу". Симптоматично је да су полазници државне принуде, изабрали да у просторије БН ТВ упадну у 6 часова ујутру, те их заспу административним житом уочи Српске Нове године. Као да у питању није једна веома угледна медијска кућа са фрекфенцијом на нивоу националне покривености, него се ваља ући у легло криминалаца, које треба изненадити на спавању како буновни не би стигли потегнути оружје.

Пракса сваке телевизије је да у јутарњим часовима у редакцији оставља млад, такорећи жутокљун кадар, којег је изразито испрепадала екипа од двадесетак полицајаца и инспектора. Својом визитом у пола шест ујутру, знајући да тамо неће моћи затећи било кога од одговорних, тешко се отети дојму да су тужилаштво и полиција (односно НН лице) прије желили послати једну крајње несублимирану поруку истима. Како је једна најпростија финансијска контрола, уобичајена у цивилизованим друштвима, и на коју је БН ТВ у прошлости навикла кроз преревносно редовне посјете из Пореске управе, успјела узроковати прекид програма?

Новинари су онемогућени да раде свој посао, као да су они ти који се баве финансијама (?!). Корак даље је што су исљедници заредали по канцеларијама, провјеравајући личну преписку истих, јер им то ваљда омогућава предметни налог тужилаштва. Тужилаштво и ЦЈБ Бијељина би се, ако је ни по бабу, ни по стричевима требало позабавити и са калкулацијом колико финансијске штете наноси прекид програма; те да ли би неко требао добити отказ што је до тога дошло, уз утврђивање нивоа одштете. Ако се министар Чађо Станислав, оградио да "такве информације не провјерва, јер постоје службе унутар МУП"; онда од њега очекујемо да подсјети надлежне службе да такав извјештај објаве јавности.

Е, стварно, а што баш код БН ТВ?

"Као легалисти, још једном понављамо да БН ТВ подржава рад свих институција система, али се питамо да ли се то постојање правне државе доказује тренирањем строгоће над одређеним медијима, док небројени криминалци, који су опљачкали државну имовину, слободно шетају и уживају заштиту државних институција? У име јавности тражимо да надлежне институције објасне на основу којих то сазнања се врши претрес БН ТВ, те да јавности саопште резултате истраге", најсажетије је реаговање Колегијума РТВ БН на све ово.

Дакле, из БН ТВ само постављају питања, на каква већ годинама не добијамо одговор. Тешко да ћемо и у овом случају видјети "транспарентан" рад државних органа. Фронтал.РС може, евентуално, дати само један од могућих одговора на овакав третман ове РТВ куће, а тиче се наше недавне анкете.

На анкетно питање "Која од понуђених телевизија у РС има најбољи информативни програм?" стигло је укупно 2.557 одговора. Најмање поштовање за информативни дио програма указан је Радио телевизији Републике Српске, која је заузела посљедње мјесто са 14,84 % гласова. Доста веће повјерење и задовољство посјетиоци су исказали информативним програмом Алтернативне телевизије, која је заузела друго мјесто са 21,89 %. БН телевизија је добила повјерење 63,27 % оних који су се одазвали на анкету Фронтал.РС, односно заузела прво мјесто.

БН телевизија је свакако кућа чији је информативни програм на завидном регионалном нивоу, до мјере да нападно одскаче од разноврсности и нивоа професионалности неких других садржаја на овој телевизији. Чињеница је и да се на овој телевизији могу чути информације, а још и више статвови и виђења, какве друге телевизије не желе, или их емитују у знатно мањој мјери.

Редакција Фронтал.РС даје пуну подршку колективу БН телевизије, придружује се у ишчекивању одговора које је поставио Колегијум РТВ БН, као, вјероватно, и сви часни медијски посленици у гласилима широм РС.

Фронтал.РС ће помно пратити напредак рада тужилаштва и у другим областима, макар то значило организовање и логистичку подршку НН лицима у писању пријава против оних који краду народне паре и не плаћају порез.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog