Politika

СДС: Додик одржао обећање да ће се обрачунати са БН ТВ

БАЊА ЛУКА - Српска демократска странка најоштрије осуђује јутрашњи упад полиције у БН ТВ, који представља класично насиље режима над слободом медија.


Насиље је започело још 2006. године отвореном пријетњом и поруком Милорада Додика у Бијељини да ће се ''обрачунати са БН телевизијом''. Индикативно је да се упад у БН ТВ десио свега неколико дана након што је потврђено да је БН телевизија најгледанија телевизија у РС, те да се ова телевизијска кућа, као и још неки медији који се боре да сачувају своју независност, редовно нађу на удару актуелне власти у предизборно вријеме.

Владајући режим, наоружан новцем из буџета, прво је покушао да купи све медије у РС, дајући им донације као помоћ усљед економске кризе. Тамо гдје им то није успјело, и гдје су медији правилно схватили да је ријеч о новцу пореских обвезника који их обавезује да буду у служби објективног информисања грађана РС, власт је насилним путем кренула да покуша промијенити уређивачку политику.

Демократско друштво и правна држава не праве се политизацијом и инструментализацијом полиције и правосуђа, а њихова злоупотреба за обрачун са свима онима који се боре да сачувају своју професионалност и независност представља само одраз немоћи и панике режима. Јер, слободни и независни медији треба да буду подстрекач свакој власти да их уважава и подржава као корективни фактор који ће јој помоћи да буде још боља.

Српска демократска странка подсјећа владајући режим на искуства из региона из не тако давне прошлости, која говоре да су се притисци на медије и гушење медијских слобода увијек неславно завршили по оног ко је то покушао, каже се у данашњем саопштењу Информативне службе СДС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog