Svijet

У Хаитију угрожено 2 милиона дјеце

ВАШИНГТОН - Око два милиона дјеце могло би да буде угрожено на Хаитију послије разорног земљотреса, упозорила је данас хуманитарна агенција из Велике Британије „Спасимо дјецу“.


„Вјерујемо да би могло да буде погођено до два милиона дјеце, а емоционална штета кроз коју пролазе могла би да траје до краја њихових живота“, изјавио је Гарет Овен, званичник ове организације.

Он је изразио бојазан за дјецу која су трауматизована, повријеђена и потпуно сама послије потреса у коме је, према процјенама, погинуло неколико десетина хиљада људи.

Француски предсједник Никола Саркози сазвао је ванредан састанак ради јачања спасилачких напора у опустошеној карипској земљи.

Званични Париз послао је спасиоце, специјално обучене псе и 12 тона помоћи и материјала преживјелима на Хаитију.

Премијер Франсоа Фијон рекао је да ће Француска током дана послати још један војни авион, са 80 спасилаца и пет тона залиха и опреме, са француског карипског острва Гвадалупе.

УН и хуманитарне агенције упозориле су да су суочене са „великим логистичким изазовом“ у достављаљу најнеопходније помоћи преживјелима послије земљотреса.

Портпарол Свјетског програма за храну Чарлс Винсент рекао је да би око 2 400 људи у неким окрузима порушеног главног града Порт о Пренса требало да добију храну током дана.

„То је кап у мору, али је почетак“, рекао је Винсент и додао да ће дистрибуција помоћи почети и у другом областима послије рашчишћавања путева.

Он је рекао да већина становништва јуче и данас није имала храну, те да због тога расте атмосфера несигурности.

Очевидац из једне бразилске хуманитарне агенције изјавио је да су се на улицама разорене престонице Хаитија појавили пљачкаши и да се могу чути пуцњи из ватреног оружја, у вријеме безбједносног вакуума послије земљотреса.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog