Svijet

Америка шаље војнике на Хаити

ВАШИНГТОН - САД ће послати додатних 3 500 војника на Хаити ради помоћи у операцији спасавања и одржавања безбједности послије разорног земљотреса у тој земљи, изјавили су данас амерички званичници.


 

Мајор Брајан Фикел рекао је Ројтерсу да ће првих 100 војника стићи на Хаити током дана и почети припрему за долазак главнице снага.

Пентагон је у одвојеном саопштењу објавио да ће према Хаитију послати носач авиона и три амфибије, од којих једна може да понесе 2 000 маринаца.

Амерички државни секретар Хилари Клинтон изјавила је да ће број жртава у земљотресу на Хаитију достићи "неколико десетина хиљада" и упозорила на могућност непојмљиве катастрофе у тој земљи.

"Знамо да ће бити десетине хиљада жртава. Хаити је опустошен земљотресом. То је непојмљиво", рекла је Клинтонова станици МСНБЦ.

Званичници нису у стању да прецизније процијене број настрадалих, пошто власти Хаитија не контролишу операцију спасавања. Премијер Жан Макс Белерив рекао је синоћ Си-Ен-Ену да би коначан број жртава могао да премаши 100 000.

Клинтонова је рекла да САД преузимају руководећу улогу у организовању и координацији дистрибуције хуманитарне помоћи, пошто Влада Хаитија "није у могућности да функционише".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog