Politika

Чордаш брани референдум

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Републике Српске Давор Чордаш изјавио је да референдумом нико не жели отцјепљење РС од БиХ, већ искључиво да се чује глас народа о наметнутим одлукама.


"То су добре намјере, али питање је да ли представници међународне заједнице желе да чују глас народа у РС ако већ унапријед кажу да то неће прихватити. Зато би то све могло додатно да отежа ситуацију у земљи", рекао је Чордаш.

Чордаш каже да није против тога да поједине одлуке, које се тичу убрзања европског пута земље, донесе високи представник, али да њих не може бити много и да се не могу односити на унутрашње уређење БиХ.

"Мислим да је 40 одсто одлука високих представника било добро за БиХ, а 60 одсто лоших, којима се политизовало и које су земљу одвеле уназад", оцијенио је Чордаш.

Он је истакао да на идућој сједници Савјета за примјену мира у БиХ неће бити донесена одлука о транзицији ОХР-а.

"ОХР им је најбољи механизам контроле стања у БиХ. ОХР свакако треба да буде трансформисан у Канцеларију специјалног представника ЕУ. Сада ОХР управља снагом која нема упориште у гласовима грађана ове земље што је нека врста протектората", појаснио је Чордаш.

Он је навео да су хрватски званичници у БиХ више пута добили поруке од међународне заједнице које не иду у прилог стварању трећег ентитета.

"Питање равноправности хрватског народа се може ријешити и на нивоу два постојећа ентитета, али потребно је онемогућити прегласавање Хрвата на свим нивоима власти", нагласио је Чордаш.

Он је додао да од новоизабраног предсједника Хрватске Иве Јосиповића очекује да у складу са Уставом Хрватске брине о Хрватима у БиХ и да их доживљава као припаднике свог народа.

"Досадашњи предсједник Стјепан Месић ниједном није дошао у Бањалуку да с нама разговара, а долазио је у Сарајево и Тузлу, и тиме је показао шта мисли о нама", рекао је Чордаш.

Према његовим ријечима, Месић је могао много више да уради за Хрвате у БиХ, али је његов избор био да то не чини.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog