Svijet

Teшки услови за допремање помоћи Хаићанима

ЛОНДОН - Помоћ жртвама катастрофалног земљотреса који је захватио Хаити и поред најбоље воље не може да стигне до оних којима је најпотребнија, јер аеродром у пријестоници Порто Пренсу не може да прими велики број авиона, лука је затворена, док је инфраструктура уништена, пише британска штампа.


Лист "Тајмс" наводи да је за истовар робе из једног авиона потребно шест часова, а за то вријеме на писту не може да слети ни једна друга летјелица.

Британски "Индипендент" наводи да је трагедија на Хаитију поново указала на потребу да се установи глобална агенција за помоћ пострадалим подручјима.

"Индипендент" истиче да је као и у ранијим сличним случајевима, земљотрес на Хаитију показао да, када је ријеч о природним катастрофама у изолованим и сиромашним земљама, помоћ зависи од напора хуманитарних организација и ад хок реаговања разних држава.

Хуманитарне организације попут "Оксфама," "Љекара без граница" или Црвеног крста поново су преузеле водећу улогу у пружању помоћи и велика је срећа у овој страшној несрећи да су припадници ових агенција већ били на Хаитију и прије земљотреса.

Свјетске владе, такође су реаговале изузетно брзо и већ су почеле да се укључују у операцију спашавања и пружања помоћи, али оно што им свима недостаје је координација.

Лист оцијењује да трагедија Хаитија учвршћује аргумент за формирање сталне глобалне агенције за помоћ, која би располагала инфраструктуром, бирократијом и средствима неопходним за брзу реакцију, одмах по избијању кризе.

"Свијет је препун пропалих земаља са хаотичним владама, које нису у стању да задовоље потребе својих грађана ни у најбољим временима, а камоли када их погоди нека катастрофа. Научници предвиђају да ће 21. вијек, због глобалног отопљавања, обиљежити повећање броја екстремних климатских феномена, какви су урагани или поплаве. Вријеме је да се припремимо," сматра "Индипендент."

Земљотрес јачине 7,0 степени Рихтерове скале који је 12. јануара захватио Хаити и чији је епицентар био на око 15 километара западно од Портопренса.

Од 40 000 до 50 000 људи је погинуло, најновије су процјене власти.

Потресом је директно погођено најмање три милиона људи, што је трећина становништва.

"Власти Хаитија говоре да се број погинулих у разорном земљотресу креће од 40 000 до 50 000", изјавио је Хавијер Кастеланос, директор америчке и Међународне федерације Црвеног крста.

Према његовим ријечима, процјене хаићанских власти о жртвама највјерованије су тачне, с обзиром да је земљотрес био седам степени Рихтерове скале.

"Болнице препуне повријеђених иако велики број унесрећених није успио да дође до клиника", изјавио је Кастеланос.

Процјењује се да је 200 000 породица остало без кућа у зони Пуерто Принсип, која је највише погођена земљотресом, те су многи од њих прешли у сусједну Доминиканску Републику.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog