Politika

ОХР: Нисмо ми закомпликовали

САРАЈЕВО - Канцеларија високог представника у БиХ саопштила је данас да ОХР, прикупљањем података о попису државне имовине, није закомпликовао ситуацију већ да је помогао властима у БиХ да се приближе потпуном испуњавању захтјева у вези са овим питањем.


"Штавише, завршени попис имовине представља основу да домаћи политички лидери постигну договор о расподјели имовине путем споразума између Савјета министара БиХ и ентитетских влада, те Владе Брчко дистрикта", наводи се у реаговању ОХР-а поводом интервјуа српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића "Еуроблицу" у коме је истакао да је ОХР својим пописом "само направио проблем".

ОХР истиче да сам попис не прејудицира исход политичког договора до којег је и даље потребно доћи.

"Тврдње да је ОХР одступио од онога што је закључио Управни одбор Савјета за провођење мира представљају класичну замјену теза, имајући у виду чињеницу да је ПИК одредио које услове и циљеве БиХ треба да испуни како би био затворен ОХР и трансформисан у канцеларију специјалног представника ЕУ", наводе из ОХР-а.

Високи представник подсјећа у саопштењу "да је ОХР урадио попис некретнина зато што Радна група, коју је основао Савјет министара БиХ (а којим предсједава Радмановићев страначки колега Никола Шпирић), није успјела да мјесецима, током 2009. године, заврши тај процес".

"ОХР-ова помоћ у извршењу тог задатка који је требало да ураде надлежне домаће институције, у ствари је допринијела испуњењу циљева и услова Савјета за провођење мира како би што прије дошло до затварања ОХР-а", напомиње се у саопштењу.

Високи представник жели да охрабри Радмановића да искористи своју позицију и утицај да би помогао да се разријеши питање државне имовине, у складу са одлуком Савјета министара, додајући да би на тај начин омогућио БиХ да испуни један од важних преосталих циљева неопходних за затварање ОХР-а, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа на одлуку Савјета министара БиХ од 9. априла 2009. године којом се наводи да попис имовине обухвата период од 31. децембра 1991. године и укључује имовину над којом је право располагања или управљања имала некадашња СР БиХ, те некретнине које су на БиХ пренесене као резултат међународног споразума о сукцесији СФРЈ.

Радмановић је изјавио за "Еуроблиц" да би ОХР, када је ријеч о расподјели имовине, требало да остане по страни, "јер је својим пописом направио само проблем".

"Чини ми се да појединци из међународне заједнице, када се ми приближимо договору, направе проблем како би остали што дуже у БиХ", навео је, између осталог, Радмановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog