Politika

За повлачење тужбе потребна сагласност Србије

БЕОГРАД - Професор међународног права Тибор Варади изјавио је да је Хрватској неопходна сагласност Србије да би повукла тужбу пред Међународним судом правде, зато што судска процедура захтјева да се пита и тужена страна, ако се већ упустила у спор.


"Овакво решење је логично, јер се узима у обзир и могућност да је интерес тужене стране да истера на чистац истину уместо да пристане на повлачење тужбе", рекао је Варади.

Он је рекао да се подношењем контратужбе Србија упустила у спор и додао да је питање "да ли се Хрватска упустила у спор поводом српске противтужбе".

Варади је рекао да Хрватска може да одговори на противтужбу и да ће јој бити дато вријеме да се изјасни о наводима противтужбе.

"Након тога суд ће одлучити да ли ће будући поступак бити заједнички или одвојен. Обједињење би било далеко логичније, јер се ради о истом сплету догађаја", оцијенио је Варади.

Он је рекао да двије стране могу одустати од тужбе у било ком моменту, уколико постоји њихова сагласност.

"Суд у том смислу не поставља никакве рокове. Наравно, две стране би показале веће поштовање према суду ако би то учиниле пре него што се закаже усмена расправа. Пошто је сада политичка клима мало повољнија, за очекивати је да се то деси ускоро", рекао је Варади.

Он је оцијенио да су сада шансе за вансудско поравнање веће, јер је, како је навео, за предсједника Хрватске изабран човјек од правне струке, а не политички острашћен који зна какве су шансе Хрватске да докаже геноцид.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog