Društvo

Затвореници писали високом представнику

БАЊА ЛУКА - Тужилаштво и Суд БиХ су парасудске институције које дјелују на основу правног насиља иза којег стоје ОХР и високи представник у БиХ, чија моћ почива на насиљу дијела међународне заједнице које се спроводи у БиХ.


Oво су наводи из отвореног писма које су високом представнику упутили Срби и Хрвати које је Суд БиХ осудио за ратне злочине, а који казне служе у КПД Фоча, КПЗ Кула и притворској јединици Суда БиХ у Сарајеву.

"Праву истину о Тужилаштву и Суду БиХ морали смо да изнесемо Европском суду за људска права у Стразбуру , јер на наше захтјеве овдје нико није реаговао, а Кривични закон и Закон о кривичном поступку БиХ из 2003. године који је написао ОХР крши основна људска права и слободе, прије свега Срба и Хрвата", наглашава се у писму.

Тај закон, наводи се у писму, ступио је на снагу 1. марта 2003. године и требало је да се примјењује од тада па надаље, али не ретроактивно за кривична дјела почињена у рату у БиХ од 1992. до 1995. године.

То не важи за Бошњаке, истиче се у тексту, јер се они ријетко или никако налазе у притвору.

Осуђеници констатују да је "Суд БиХ постао политичка институција под покровитељством високог представника којој је најјаче оружје правно насиље" и наводе да у Суду БиХ има судија који би требало да буду на оптуженичкој клупи.

"Сигурно сте чули шта су у рату радили Шабан Максумић, Даворин Јукић, Хилмо Вучинић, Станиша Глухајић, Драгомир Вукоја. А знате и тужиоце којима је рад у Тужилаштву БиХ прво запослење или први сусрет с тужилачким послом", истиче се у писму.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog