Društvo

БОРС: Осудити све злочине

СРЕБРЕНИЦА - Предсједник Предсједништва Борачке организације Републике Српске Михајло Парађина изјавио је да резолуција о Сребреници мора једнако да осудити страдања свих народа и да тражи одговорност свих који су довели до тих страдања.


Он је навео да примјер српског страдања у Скеланима најбоље потврђује да су злочине чинили и Бошњаци и да су у рату страдали и Срби, посебно сребренички, а не само муслимани, каква се слика свијету тендециозно намеће из Сарајева и неких међународних центара моћи.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић подсјетио је да за бројне злочине над сребреничким Србима ниједан Бошњак није одговарао ни послије 17 година, док пред 11. јули сваке године буде ухапшен неко од Срба као осумњичен за злочине над Бошњацима, што, како је навео, говори какве критеријуме Суд БиХ има према злочинима.

Он је рекао да предсједник Србије Борис Тадић, уколико жели да Србија донесе резолуцију о Сребреници, треба да се упозна са садржајем Резолуције коју је прије неколико година донијела мултиетничка Скупштина општина Сребренице, којом су осуђени злочини над оба народа.

Он је рекао да је тиме највећи орган власти општине Сребреница прихватио чињеницу и истину да су злочине чиниле све зараћене стране и да су сви доживјели страдања, па су сви злочини осуђени, а одата почаст жртвама из оба народа који су у Сребреници страдали.

Након обиљежавања 17. годишњице српског страдања у Скеланима код Сребренице, владика зворничко-тузлански Василије је оцијенио да било какве декларације и резолуције које се евентуално усвоје морају одати поштовање свим жртвама из свих народа, јер, како је навео, суза сваке мајке за дјететом је иста.

Владика Василије је рекао да те резолуције морају одбацити политику и изразити искрено поштовање свим жртвама.

Предсједник Србије Борис Тадић, који је и лидер Демократске странке, иницирао је доношење двије резолуције у Скупштини Србије којима би се осудили злочини на простору бивше Југославије.

Тадић је рекао да се морају раздвојити резолуција о Сребреници и резолуција о српским жртвама и навео да ће обје бити усвојене.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog