Društvo

Владини тимови процјењују штету поплава у Билећи

БИЛЕЋА - Влада Републике Српске формирала је двије комисије за процјену и утврђивање узрока штете настале од поплава у билећким насељима Језерине и Плужине, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Радивоје Братић.


Он је рекао да један тим заједно са представницима општине и власницима кућа већ ради на терену и анализира стање у сваком објекту појединачно.

"Када се штете дефинишу и процјена заврши угроженом становништву ће бити пружена помоћ", рекао је Братић новинарима након што је са предсједавајућим Савјета министара БиХ Николом Шпирићем обишао поплављена насеља Језерине и Плужине.

Братић је најавио да ће други тим, односно стручна комисија, већ од понедјељка почети да ради на утврђивању узрока поплава.

Према његовим ријечима, у случају потребе биће ангажовани и експерти како би се сачинио релевантан извјештај на основу кога ће се видјети стање на терену и на који начин предуприједити убидуће овакве непогоде.

"Нама је врло битан тај извјештај и он ће бити свеобухатан", рекао је Братић и додао да тим чине представници Министарстава водопривреде, пољопривреде и шумарства, Министарства индустрије, енергетике и рударства, "Електропривреде РС" и општине Билећа.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да је упознат да Влада РС припрема пројекат за санацију штете од поплава на подручју општине Билећа.

"Онима који желе да остану у својим кућама штета ће бити санирана, а они који желе да се измјесте биће удовољено", рекао је Шпирић и додао да су поплаве на подручју Билеће оставиле велике посљедице.

У Билећким насељима Језерине и Плужине прије десетак дана подземне воде створиле су језеро дубине и до десет метара које је поплавило око двадесетак кућа.

Након што се вода прије два дана у потпуности повукла из објеката ових дана се врши прање и испирање унутрашњости и прилазни путеви, након чега ће бити обављена дезинфекција.

Повлачењем воде у кућама и на улицама остао је отпадни материјал и нечистоће, јер су се излиле септичке јаме, а становништво је и даље у страху од зараза.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog