Svijet

Шпански политичар фоторобот за Осаму

МАДРИД - Шпански политичар Гаспар Љамазарес рекао је да је шокиран одлуком Федералног истражног бироа да употријеби његову фотографију за прављење фото-робота лидера Ал каида Осаме бин Ладена и да размишља о тужби.


 

"Ја сам шокиран да је ФБИ искористио моју фотографију да прикаже једног терористу. То директно погађа моју част, мој властити имиџ, као и безбједност свих нас", рекао је Љамазарес мрежи Си-Ен-Ен.

Он је додао да ће од ФБИ тражити објашњење, након чега ће да размисли о законским мјерама.

"Безбједност Бин Ладена није у опасности, али моја јесте", рекао је Љамазарес.

Љамазарес, познат по својим антиамеричким ставовима, бивши је лидер шпанске комунистичке партије Уједињена љевица, а тренутно је портпарол те странке.

Амерички Стејт дипартмент објавио је данас дигитално измјењену фотографију остарјелог Осаме бин Ладена, који сада има 52 године.

Фотографија Бин Ладена из 1998. године адаптирана је тако што је узет у обзир 10-годишњи процес старења и промјене боје косе.

Агент ФБИ рекао је да је Биро био свјестан сличности између фотографије шпанског политичара и "фотографије остарјелог лика Бин Ладена".

Специјални агент Џејсон Пек рекао је да полицијски цртач није могао да нађе одговарајуће црте лица у бази података ФБИ и да је умјесто тога искористио слику са интернета, односно да је употријебио косу и чело шпанског политичара.

"Наш цртач није био свјестан идентитета особе на фотографији", рекао је Пек, додајући да ће фотографија бити уклоњена са сајта ФБИ.

Дигитална фотографија показује како би Бин Ладен сада могао да изгледа и са брадом и без браде.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog