Svijet

Медведев: Напредак у СТАРТУ

МОСКВА - САД и Русија оствариле су значајан напредак у правцу постизања новог споразума о нуклеарном разоружању, изјавио је руски предсједник Дмитри Медведев.


"Направили смо прилично озбиљан корак напријед и донекле смо приближили наше позиције", рекао је Медведев, преносе агенција Итар Тасс и Риа Новости.

Руски предсједник је током састанка са руским парламентарцима истакао да разговори не теку глатко, али да је Русија у многим питањима постигла споразум са Американцима.

Медведев је рекао да је неопходно да нови споразум, када он буде постигнут, истовремено усвоје амерички и руски парламентарци.

Он је навео да би било неприхватљиво да руска Дума ратификује споразум, а да га амерички Сенат одбаци.

"Или заједно ратификујемо споразум који је добро аргументован и одражава наше планове за будуће стратешке нуклеарне снаге, или цијели процес отпада", рекао је Медведев.

Према америчком Уставу, потребно је да двотрећинска већина у Сенату ратификује споразум.

Неки сенатори, већином републиканци, запријетили су да ће блокирати ратификацију насљедника Споразума о смањењу стратешког наоружања уколико Обама учини превише уступака Москви по питању нуклеарног разоружања.

Амерички подсекретар Вилијем Барнс рекао је у четвртак да су САД и Русија на ивици комплетирања новог споразума након вишемјесечних разговора иза затворених врата.

Администрација америчког предсједника Барака Обаме улаже напоре да се замијени СТАРТ, кључни елеменат иницијативе Вашингтона да се обнове односи двије земље, који су прилично уздрмани у вријеме мандата предсједника Џорџа Буша.

СТАРТ, потписан на измаку хладног рата, увео је строге лимите на амерички и руски нуклеарни арсенали и успоставио систем узајамних инспекција и размјене података како би се осигурало међусобно поштовање потписаног договора.

Неке појединости споразума познате су од самита у јулу када су Обама и Медведев договорили смањење броја бојевих глава на између 1 500 и 1 675.

Два лидера такође су договорила да број "носача" способних да носе бојеве главе треба да буде лимитиран на између 500 и 1 100.

САД саопштиле су да сада посједују око 2 200 нуклеарних бојевих глава, док се за Русију вјерује да има око 3 000.

СТАРТ, који је потписан 1991. године, истекао је у децембру али су разговори застали посљедњих мјесеци због неслагања око мјера за надгледање ракетног наоружања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog