Svijet

Црвени крст тражи 100 милиона за Хаити

ЖЕНЕВА - Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумјесеца затражила је помоћ у износу од 103 милиона америчких долара за 300 000 људи на Хаитију након разорног земљотреса, што је десет пута више од средстава која су раније затражена.


У саопштењу се наводи да ће ова сума помоћи популацији у наредне три године, а посебан нагласк је стављен на смањење ризика од заразних болести којима је узрочник вода.

Ова дугорочна помоћ укључује обнову кућа и инфраструктуре, наводи се у саопштењу.

"Ова промјена у новчаном износу коју тражимо одражава потребу хаићанских заједница за дугорочном и одрживом подршком", рекао је Јасемин Ајсан, подсекретар ИФРЦ-а за одговор на катастрофе и обнову.

Он је додао да је земљотрес великом броју људи у потпуности уништио њихова ограничена средства за живот и да је многима та помоћ потребна да поново изграде своје животе.

Чак су и просторије Црвеног крста Хаитија скоро потпуо уништене у земљотресу, саопштио је ИФРЦ додајући да ће два кампа постављена да координишу испоруку помоћи дјеловати као привремено канцеларије Црвеног крста.

У међувремену, један конвој са хуманитарном помоћи и особљем на путу је из Доминиканске Републике за Хаити.

"Овај конвој укључује једну пољску болницу, велику количину медицинске опреме, воду и санитарни материјал", саопштио је ИФРЦ.

У разорном земљотресу јачине 7,0 степени Рихтерове скале, који је погодио Хаити у уторак, погинуло је између 100 000 и 200 000 људи, рекли су званичници у тој земљи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog