Politika

Радмановић: Бољи односи на западном Балкану

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић оцијенио је да ће избором Иве Јосиповића за новог предсједника Хрватске односи сусједа на западном Балкану постати бољи.


"Надам се да је у Хрватској прошао период оних који не желе да направе добре односе са БиХ. Честитао бих Јосиповићу и надам се да је човјек који схвата пут Хрватске и потребу добрих односа са сусједима", рекао је Радмановић.

Говорећи о дипломатским односима БиХ и Србије, Радмановић је подсјетио да још нема новог приједлога за амбасадора БиХ у Београду, додавши да Србија има право да одбије предложене кандидате, без обзира шта се о томе мислило у БиХ.

Он је рекао да још увијек тече рок по споразуму, који је усвојио протекли сазив Предсједништва БиХ, а према коме се амбасадор у Београду бира из реда бошњачког народа.

Радмановић је додао да тај рок истиче почетком друге половине ове године и уколико члан Предсједништва Харис Силајџић не понуди новог кандидата, онда би амбасадор требало да буде из реда српског народа.

Говорећи о избору члана Венецијанске комисије, Радмановић је рекао да у Предсједништву БиХ нема сагласности ни о овом питању.

"Слиједи расправа, не само за избор члана Венецијанске комисије, већ и за читав низ оних који нас представљају у међународним институцијама. Неће бити лако постићи консензус. Покушаћемо да направимо распоред који одговара свима у БиХ и мислим да је то могуће", рекао је Радмановић.

Говорећи о приближавању БиХ НАТО, Радмановић је нагласио да су о том питању институције БиХ раније донијеле одлуку и да је Закон о одбрани БиХ обавезао Предсједништво, Савјет министара и Парламентарну скупштину да испуњавају обавезе на том путу.

"То је обавеза и за мене, као што је обавеза и оно што је Народна скупштина РС још 2007. године утврдила да ћемо се залагати за пут према НАТО", рекао је Радмановић.

Он је подсјетио да је у оквиру тих одлука донесена и једногласна одлука у Предсједништву да БиХ аплицира за Акциони план за чланство /МАП/.

"Када је у питању НАТО, требају се питати грађани, али онда се то не ради данас. Ми данас не знамо да ли НАТО хоће БиХ, јер нам је сада рекао да неће да нас прими у МАП", рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Радмановић, који је и високи функционер СНСД-а, одбацио је тврдње да политика ове странке кочи реформе и онемогућава институцијама БиХ да раде, напоменувши да лако може аргументовати своје ставове.

"Није СНСД политичка партија која блокира било шта на било којем нивоу у БиХ. То могу лако доказати, али пребацивати одговорност на друге је потпуно непотребно, тако се лоше утиче на грађане и, како се примичу избори, то ће се све више радити", рекао је Радмановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog