Društvo

Наставља се суђење Шешељу

ХАГ - У Хашком трибуналу наредне седмице ће бити настављено шест раније започетих суђења, од којих највећу пажњу и даље привлачи поступак против предсједника Српске радикалне странке Војислава Шешеља.


Суђење Шешељу биће настављено у уторак, 19. јануара, а портпарол судског дијела Трибунала Нерма Јелачић рекла је на недавној конференцији за новинаре да је, од преосталих 11 свједока, од Тужилаштва тражено да позове два и да се одрекне три, док ће осталих шест свједока бити саслушани као свједоци судског вијећа.

Специјални савјетник главног хашког тужиоца Сержа Брамерца, Фредерик Свинен, изјавио је да "у овој фази не може да саопшти више детаља о три свједока".

Суђење лидеру радикала, који је оптужен за прогоне несрпског становништва са подручја БиХ, Хрватске и из Војводине, настављено је прошле седмице, након прекида од скоро годину дана.

У Хашком трибуналу сутра ће бити одржана статусна конференција у предмету "Шаиновић и други", који се налази у жалбеном поступку.

Због злочина над косовским Албанцима, некадашњи потпредсједник Владе СРЈ Никола Шаиновић, бивши командант Треће армије, а затим начелник Генералштаба Војске Југославије /ВЈ/ Небојша Павковић и некадашњи помоћник начелника Ресора јавне безбједности МУП-а Србије Сретен Лукић осуђени су у фебруару прошле године на по 22 године затвора.

Бивши начелник Генералштаба ВЈ Драгољуб Ојданић и бивши командант Приштинског корпуса Владимир Лазаревић осуђени су на по 15 година затвора. Бивши предсједник Србије Милан Милутиновић, који је био првооптужени у овом предмету, ослобођен је свих оптужби.

Сутра ће бити настављен главни претрес против некадашњег начелника регионалног Центра служби безбједности у Бањалуци Стојана Жупљанина и ратног министра унутрашњих послова Републике Српске /РС/ Миће Станишића, који се терете за злочине над несрпским становништвом у периоду од априла до краја 1992. године.

У Хашком трибуналу сутра ће бити настављњен и поступак против тројице хрватских генерала, Анте Готовине, Ивана Чермака и Младена Маркача, којима се суди због злочина над српским цивилима у току и послије операције "Олуја" у љето 1995. године. На овом суђењу у току је доказни поступак Маркачеве одбране.

Доказни поступак одбране наставља се и у предмету против некадашњих званичника Херцег-Босне Јадранка Прлића, Бруне Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића, Валентина Ћорића и Берислава Пушића, оптуженим за злочине над нехрватским становништвом

У Хашком трибуналу у сриједу, 20. јануара, биће настављен главни претрес у поступку против бившег начелника Јавне безбједности МУП Србије Властимира Ђорђевића, који се терети за злочине над Албанцима на Косову у првој половини 1999. године.

Раније је најављено да је Ђорђевић за своје свједоке за наредну седмицу позвао министра полиције некадашње Савезне Републике Југославије Вукашина Јокановића и бившег начелника Косовског округа, а затим шефа делегације Београда у Радној групи за расвјетљавање судбине несталих лица на Косову Вељка Одаловића.

За сриједу је заказан наставак суђења некадашњем шефу службе Државне безбједности Србије Јовици Станишићу и његовом помоћнику и команданту Јединице за специјалне операције Франку Симатовићу - Френкију, оптуженим за злочине српских полицијских и паравојних снага у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog