Svijet

Јевреји Рацингеру: Отворите архиве Ватикана

РИМ - Поглавар Јеврејске заједнице у Риму Рикардо Пацифичи рекао је да историчари треба да имају приступ архиви Ватикана из времена Другог свјетског рата и папе Пије Дванаестог.


"Уз дужно поштовање надамо се да ће историчари имати приступ архиви Ватикана у вези са овим периодом", рекао је Рикардо Пацифичи на почетку посјете папе Бенедикта Шеснаестог главној синагоги у Риму.

Папа Бенедикт Шеснаести изазвао је негодовање међу Јеврејима прошлог мјесеца када је најавио да ће папа Пије Дванаести, кога оптужују да се није довољно залагао против холокауста, бити проглашен свецем.

Римокатолички поглавар је током данашње посјете одао пошту за више од 1 000 римских Јевреја које су нацисти депортовали у концентрационе логоре током Другог свјетског рата.

Папа је нагласио да је Ватикан у вријеме Другог свјетског рата помагао Јеврејима, али да је дјеловао на "дискретан и скривен начин".

Римокатолички поглавар је ово рекао након што је Пацифичи нагласио да је папа Пије Дванаести "ћутао" током Другог свјетског рата и да је морао оштрије да се супротстави холокаусту.

Пролазници су аплаудирали када је 82-годишњи папа застао пред плочом постављеном у знак сјећања на напад палестинских екстремиста 1982. године када је убијено једно двогодишње дијете, а 27 људи је повријеђено.

Тензије око посјете папа Бенедикта Шеснаестог синагоги у супротности су са топлом добродошлицом која је исказана његовом претходнику папи Јовану Павлу Другом, који је био први римокатолички поглавара у новијој историји који је посјетио синагогу 1986. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog