Politika

Тадић: У БиХ постоји и српска страна

САРАЈЕВО - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да бошњачки политичари треба да изађу из матрице да је Република Српска "геноцидна творевина" и да треба да схвате да у БиХ постоји српска страна са својим легитимним интересима.


"РС није доводљива у питање не само Дејтоном, већ је она просто хтјење српског народа који живи у БиХ. Никада нећу повући нити један политички потез у име државе Србије који би довео у питање интегритет БиХ, као што нећу повући нити један потез који би довео у питање опстанак РС", нагласио је Тадић.

Он каже да то представља подршку Дејтонском споразуму, јер бољег споразума, када је ријеч о интегритету БиХ, у овом тренутку нема на располагању.

Тадић је рекао да Србија, као гарант Дејтонског споразума, неће подржати референдум или било који други акт који би довео до цјепања БиХ на саставне дијелове, објаснивши да има различитих референдума о којима се говори, а да он говори о референдумима или актима који доводе до подјеле БиХ.

"Када би Србија подржала референдум о цијепању БиХ довела би у питање своју међународну позицију и ауторитет", рекао је Тадић у интервјуу сарајевској Телевизији ОБН, нагласивши да је свјестан да за то што је рекао нема подршку већине Срба у БиХ.

Он је истакао да предсједник Владе РС и лидер СНСД-а Милорад Додик није националиста и да је у вријеме конфликта у БиХ спашавао животе и Бошњака и Хрвата.

"Додик има обавезу да штити легитимна права српског народа који живи у БиХ и у том контексту га и треба разумјети. Треба размотрити и зашто Додик сада говори тако како говори и да ли је можда принуђен на то понашањем других политичара у БиХ", нагласио је Тадић, додавши да никада не постоји само једна страна у спору.

Говорећи о билатералним односима Србије и БиХ, Тадић је рекао да је потребно мало добре воље да би ти односи били бољи.

Према његовом мишљењу, вријеме је да простор западног Балкана и државе међу собом постану солидарне и помажу једна другој на путу ка европским интеграцијама.

"У супротном, не само да нећемо постати чланице Европске уније него никада нећемо изградити нормално друштво. То је моја порука мојим хрватским, албанским, бошњачким и македонским колегама", рекао је Тадић.

Он је рекао да постоје политичари који би жељели да поставе Србију у позицију стално извињавајуће земље, што је, како је нагласио, нереално, јер се иза тога крије потреба да се само један прогласи кривцем за оно што се дешавало на западном Балкану.

"Познато је какви су били мотиви, не само `90. година прошлог вијека него и током цијелог 20. вијека, јер је и српски народ био нападнут и јер су и Срби имали своје жртве и право на поштивање", рекао је Тадић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog