Politika

Ништа од Аустралије за Арнаута

БАЊА ЛУКА - Савјетник бошњачког члана Предсједништва БиХ Дамир Aрнаут, који је предложен за амбасадора БиХ у Aустралији, политичким изјавама најгрубље је прекршио Бечку конвенцију о дипломатским правилима и односима због чега највјероватније неће добити агреман аустралијских власти.


"Иступима о одлукама аустралијских судова у вези са Драганом Васиљковићем, познатијим као Капетан Драган, Aрнаут је прекршио дипломатска правила. Наиме, док не преда акредитивно писмо шефу државе, предложени амбасадор не смије ништа да говори о тој земљи, а Aрнаут је коментарисао судске пресуде, што је недопустиво у дипломатској пракси", казао је извор из МИП-а БиХ.

Aрнаут је, након што га је Предсједништво БиХ предложило за амбасадора БиХ у Aустралији, говорио да ће изручење Драгана Васиљковића Хрватској бити један од приоритета његовог амбасадорског дјеловања, те да постоји довољно доказа о Васиљковићевом ратном дјеловању.

"Aрнаут је исхитрено реаговао, али то показује колико се кадрови Странке за БиХ силно осјећају када је ријеч о стању у дипломатији БиХ. Осјећају се као да су приватизовали ову државу и МИП БиХ на чијем челу је њихов партијски колега Свен Aлкалај", каже исти извор.

Предсједништво БиХ почетком септембра прошле године, на приједлог Хариса Силајџића, донијело је одлуку о именовању Дамира Aрнаута на мјесто амбасадора у Aустралији.

Захтјев за добијање агремана упућен је 2. октобра аустралијским властима, али агреман Aрнауту још није одобрен иако је уобичајена дипломатска пракса да буде издат у року од мјесеца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog