Društvo

Mитровић: Moгући протести пред Конзулатом Србије

БАЊА ЛУКА - Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске организоваће мирне протесте пред Конзулатом Србије у Бањој Луци уколико у парламент Србије буде упућена иницијатива предсједника Србије Бориса Тадића о усвајању резолуције o Сребреници.


Ово је данас изјевио предсједник ове организације Недељко Митровић.

Митровић је навео да ће протести бити организовани на приједлог општинских организација породица погинулих и несталих из РС регије Подриње, односно Сребренице и Братунца које су исказале велико незадовољство најавом о усвајању такве резолуције у Скупштини Србије.

Он је рекао да ће Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила упутити позив свим патриотским невладиним опрганизацијама у РС да се придруже мирним протестима.

Иницијатива предсједника Тадића да српски парламент усвоји резолуцију о Сребреници наишла је на подршку међу странкама у Србији, али преовлађује мишљење да сви ратни злочини морају бити осуђени и да не треба издвојити само један догађај и раздвајати жртве.

Руководство РС оцијенило је да Србија има право да донесе резолуцију о Сребреници, али да није добро, нити коректно да се фаворизује само један догађај, јер је злочина и страдања у БиХ било на свим странама.

Тадић је, објашњавајући своју иницијативу, рекао да треба да буду усвојене двије резолуције - о Сребреници и о злочинима над Србима, наводећи да "то питање није ни страначко, ни политичко, већ вриједносно и морално" и да само таквом политиком Србија може бранити право на сјећање и на српске жртве.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog