Sport

УЕФА пријети задуженим клубовима избацивањем из ЛШ

УЕФА је запријетила најбољим европским клубовима да убудуће неће моћи да се такмиче уколико не буду санирали огромне дугове у догледном периоду!


Уколико идеја предсједника Мишела Платинија и план о спровођењу „финансијског фер-плеја" добију зелено свјетло, то би најтеже погодило клубове из Премијер лиге који предњаче у дуговима, прије свих Манчестер јунајтед, преноси.

Последњи финансијски извештаји са „Олд Трафорда" објелоданили су велике проблеме које има шампион Енглеске, који дугује чак 822 милиона евра! Уколико Платинијева иницијатива којим случајем у скорије вријеме буде прошла, Манчестер, али и други клубови са Острва, не би могли да се такмиче у Лиги шампиона или Лиги Европе.

Према том пројекту, услов за такмичење у еврокуповима било би позитивно финансијско пословање, односно обавеза клубова да не смију да троше више од онога што зараде. Услов неће бити непостојање дуга или блокирање кредита, већ доказ да клуб своје доспјеле обавезе уредно сервисира у току календарске године.

''То практично значи да би и Челси и Манчестер сити добили забрану наступања у такмичењима УЕФА упркос чињеници да њихови власници на крају године властитим средствима, са рачуна компанија које поскедују, анулирају минус. То су ове сезоне направили Роман Абрамович и Менсур бин Зајед Ал Нахјан. Манчестер јунајтед и Ливерпул такође неби прошли јер је њихов мањак на рачуну директна посљедица дуга нагомиланог приликом преузимања клуба од стране њихових садашњих америчких власника '', рекао је за дневнику ''Тајмс'' извор из Ниона.

У ништа бољој позицији нису ни клубови из Шпаније, Италије, Њемачке и других земаља. Реал дугује 689 милиона, иако из клуба тврде да је у питању само трећина те суме, док европски шампион Барселона има минус од 493 милиона евра.

Ипак, за очекивати је да до „сјече великих" не дође тако брзо. Приједлог статута треба да донесе комисија од 11 чланова, састављена од правних стручњака, а незванично, правило би почело да се примјењује од сезоне 2013/14. У Ниону су свјесни да би свака радикализација била контрапродуктивна и зато планирају да правило уводе полако, како би избјегли опасност да клубови формирају неко паралелно такмичење. Платини је ријешен да среди финансијски хаос, а спреман је и да разговара са клубовима и њиховом приједлозима за рјешење ситуације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog