Svijet

Бан Ки Мун: Послати још војника и полицајаца на Хаити

ЊУЈОРК - Генерални секретар УН Бан Ки Мун затражио је од Савјета безбједности да одобри слање додатних три и по хиљаде полицајаца и војника на Хаити.


Бан Ки Мун је прецизирао да је тражио повећање припадника УН на Хаитију, гдје се тренутно налази 7 000 војника и 2100 полицајаца и оцијенио да је у наредних шест мјесеци потребно додатних 1 500 полицајаца и 2 000 војника.

Према ријечима Алена Л` Роја који руководи УН мировним акцијама, додатни број војника служио би у случају да се ситуација погорша.

Он је нагласио да је јасно подијељена одговорност између плавих шљемова и америчких војника. Трупе УН су задужене за општу безбједност у земљи, док је улога америчких војника да обезбјеђују конвоје хуманитарне помоћи.

Бан Ки Мун, који је у недјељу боравио у краткој посјети Хаитију и обишао земљотресом погођени главни град Порт-о-Пренс, каже да је тренутно врхунски приоритет рјешавање проблема логистичких уских грла која ометају правовремену доставу помоћи пострадалом становништву и координисање великог међународног одзива на апеле за помоћ Хаитију.

Генерални секретар УН указао је да су људи на Хаитију, који су преживели земљотрес, очајни и на ивици стрпљења, јер је велики број њих, скоро недјељу дана послије земљотреса, и даље без хране, воде и крова над главом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog