Svijet

Осуђен вођа ''Осамнаесторице из Торонта''

МОНТРЕАЛ - Закариа Амара, вођа групе од осамнаест исламистичких екстремиста, осуђен је на доживотну робију због планирања бомбашког напада на берзу у Торонту, као и на друге циљеве у Канади, објавила је канадска телевизијска станица Си-Би-Ес.


Врховни суд у Онтарију осудио је претходно још једног члана ове групе на 12 година затвора.

Амара (24) је у октобру признао да је планирао нападе на више циљева у Канади 2006. године. Његова група "Осамнаесторица из Торонта", инспирисана Ал каидом, планирала је да подметне експлозив испред зграде берзе у Торонту и зграде гдје се налази канадска тајна служба, као и у војним базама.

Британски Би-Би-Си наводи да је Амара покушао да набави велику количину вјештачког ђубрива - амонијум-нитрата за израду експлозива и да је хтио да експлозивне направе утовари на изнајмљене камионе и да их дигне у ваздух у близини мета.

Канадска полиција утврдила је да је Амара путем компјутера на јавним мјестима претраживао интернет, гдје је налазио упутства за прављење бомби и начине њиховог активирања, а на личном компјутеру у његовом стану пронађени су снимци лидера Ал каиде и других исламских екстремиста.

Да је, како је навео канадски судија, у томе успио, био би то најстрашнији злочини у историји Канаде.

Амара је ухапшен са још 17 особа 2006. године у Торонту.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog