Republika Srpska

Румунија: Привреда тоне, влада се задужује и измишља порезе

БЕОГРАД - Румунија није успјела да заустави дубоки економско-финансијски пад упркос томе што је 2009. године узела крупан зајам од 20 милијарди евра.


Државни буџет за 2010. годину предвиђа смањење пензија и плата, отпуштање више од 100 000 запослених чија се примања финансирају из државне касе, нове милијарде евра зајмова и увођење нових такси и пореза.

Само у прва три мјесеца ове године румунска држава мораће да позајми још 3,8 милијарде евра, тј. сваког дана у просјеку по 42 милиона евра, јер иначе неће имати чиме да исплати пензије и плате.

Румунска држава уводи и нове таксе и порезе, а за неке таксе каже се да су јединствене у свијету. Већ је наговијештено да ће од 1. марта бити уведена ''такса на фаст-фуд'', тј. на нездраву брзу храну и разне вјештачке газиране напитке.

Министар здравља Атила Чеке уврштава ту таксу у већ постојеће таксе за ''порок'' - алкохол и дуван. Тврди се да слична такса не постоји у свјетској пракси. Њемачки ''Шпигл'' пише о овој ''офанзиви румунске владе на опсег струка'' и пита се да ли ''здрав живот може да се намеће преко закона''.

Букурештански ''Гандул'' се осврће на ''владине фантазије ради крпљења буџета'' и помиње планирано увођење таксе на ''отисак угљен-диоксида''. Према тој замисли, сваки грађанин би плаћао ту таксу за коришћење аутомобила, за загријање станова природним плином, угљем, дрвима или лож-уљем. Она би се урачунавала сходно ''тонама угљен-диоксида'', насталим услед таквих ''активности''.

Пензионери су већ обавезни да из својих пензионерских примања подмирују додатно социјално-медицинско осигурање и да плаћају порез на доходак, тј. на пензију.

Непосредно пред усвајање "кризног буџета", министар финансија Себастијан Владеску је поставио за своје савјетнике за односе са јавношћу људе који нису никада имали ''ни благе везе са питањима финансија'' - најјезичавијег ТВ водитеља и коментатора Андреја Георга и пјевача популарног бенда ''Холограф'' Дана Битмана, пише лист.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog