Republika Srpska

Грчки пољопривредници већ пети дан блокирају границу

СОФИЈА/АТИНА - Гранични прелаз Кулата-Промахон на бугарско-грчкој граници и даље је затворен због блокаде грчких пољопривредних произвођача, саопштила је бугарска Гранична полиција.


Грчки пољопривредници, који траже гарантоване цијене за њихове производе и одлагање исплате кредита, ноћас су пропустили око 60 камиона и 20 путничких возила са бугарске стране и око 80 возила са грчке стране.

Остала три гранична прелаза на бугарско-грчкој граници раде нормално, наводи бугарска Гранична полиција.

Грчки медији јавили су да фармери припремају наставак блокада које трају већ пети дан.

Фармери су јуче паралисали саобраћај у цијелој земљи и блокирали граничне прелазе. Од данас се у протесте укључују и пољопривредници из Гревена, Ларисе, Магнисије и полуострва Пелопонез.

Најављују се блокаде граничних прелаза Ники и Кипи на грчко-македонској и грчко-турској граниици.

Ове блокаде штете бугарској страни и Софија тражи обештећење од грчке државе, пише интернет издање грчког дневника ''Елефтеротипија''.

Бугарски премијер Бојко Борисов најавио је да ће данас затражити да се Европска комисија укључи у разрјешење блокаде, која је већ створила велике губитке бугарским превозницима.

Борисов је нагласио да је недопустиво да Бугарска плаћа за проблеме које има сусједна држава и затражио да до сутра буду отворени гранични прелази, јер ће у противном Софија тражити обештећење.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog