Republika Srpska

Јединствена база обвезника доприноса

БАЊА ЛУКА - Јединствени систем за регистрацију, контролу и наплату доприноса у Републици Српској представља наставак пореске реформе у Српској и приближавање домаћег пореског система напредним пореским системима у Европи и свијету.


Помоћник министара финансија РС Јово Радукић додао је на тематској конференцији за новинаре посвећеној представљању овог система и да је ово јединствена база података успостављена с циљем да се приврдницима, односно обвезницима доприноса поједностави систем регистрације.

"На једном мјесту, у Пореској управи РС од 1. јануара ове године врши се јединствена регистрација обвезника доприноса. Тиме је ванбуџетским фондовима остављен простор да се више баве правима и финансирањем права из доприноса, а терет регистрације, контроле и наплате доприноса је на Пореској управи", рекао је Радукић.

Према његовим рјечима то је још један корак који иде ка растерећењу послодаваца у РС како би они на једноставнији начин уштедјели вријеме и средства у једноставнијим административним процедурама код регистрације обвезника доприноса.

Радукић је навео да ће Пореска управа на основу ове јединствене базе података лакше вршити процјену ризика и побољшати, унаприједити и учинити ефикаснијом наплату доприноса.

"Корисници података тог система су ванбуџетски фондови и њима је свакодневно омогућен увид у ову базу података", рекао је Радукић и додао да је овај систем уведен на основу Закона о измјенама и допунама Закона о Пореској управи РС, као плод сарадње Владе РС и америчке агенције УСАИД.

Вршилац дужности директора Пореске управе РС Миле Баника рекао је да Пореска управа потпуно спремна за почетак тог пројекта.

Он је навео да је за седам радних дана у јануару у Пореску управу примљена 3 181 пријава, од чега се 84 одсто односе на пријаве новозапослених, а 16 одсто на одјављене раднике.

"Пореска управа је већ преузела од ванбуџетских фондова евиденције о пријави запослених и сви новопријављени и одјављене раднике водити у својим евиденцијама, у јединственој бази податак коју ће интегрисати заједно са уплатама доприноса за те запослене", појаснио је Баника.

Према његовим рјечима Пореска управа ће, обједињујући све те податке, моћи да испуни своју законску обавезу на крају године, гдје ће сваком запосленом раднику уручити увјерење о уплаћеним доприносима за ту конкретну годину у сврху остваривања права на пензију или других права који проистичу из Закона о социјалном осигурању.

Баника је поновио да су дуговања за доприносе из ранијих периода око 350 милиона КМ, а да је Пореска управа у прошлој години покренула 9 500 поступака принудне наплате.

Представник УСАИД-а Дејвид Либерман истакао је да ће, између осталог, овај систем онемогућавати постојање нелојалне конкуренције и да ће имати значајну улогу на тржишту и кретању радне снаге.

Наводећи податак по којем је влада САД дала више од милијарду долара за БиХ у циљу њеног опоравка од рата, Баника је навео да је сада помоћ фокусирана на јачање економског развоја у циљу да БиХ створи своју конкурентну економију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog