Republika Srpska

Kинези одговорили Гуглу

Кинеске власти наводе да су стране интернет компаније добродошле у тој земљи, под условом да се у свом пословању придржавају закона.


То саопштење које је дала портпарол Министарства вањских послова Ђијанг Ју, представља први одговор власти у Пекингу на пријетњу Гугла да одустаје од политике цензурисања садржаја на интернету који се користе у Кини. Гугл је упозорио и да постоји могућност да ће због тога морати да напусти кинеско тржиште.

Ју је додала да је интернет у Кини отворен, да Кина подстиче развој интернет мреже и да, попут осталих земаља, регулише интернет у складу са законом. Гуглов представник за штампу је у сриједу објаснио да се та одлука још увијек не проводи. Компанија наводи да је одлуку о промијени своје политике у Кини донијела пошто су хакери покушали да се убаце на везу корисника појединих Гуглових услуга у Кини који важе за дисиденте.

Званични медији, реагујући на најаве да ће водећа компанија у области претраживања интернета напустити Кину, претходно су извјестили да се Гугл понаша "цинично и глупо". Мала група корисника Гуглових услуга у Кини изразила је подршку тој компанији.

''Може се рећи да смо на неки начин љути, да смо емотивно погођени'',  а то што смо дошли у Гуглово представништво показује да их подржавамо, рекао је један од њих за ББЦ.

Амерички државни секретар Хиларy Клинтон је изјавила да је од Кине затражила објашњење. а Кина је истовремено саопштила да тражи додатна објашњења од Гугла. Послије Гугловог саопштења, на кинеској интернет страници фирме могао се пронаћи призор који симболише догађаје током протеста на тргу Тјенанмен у Пекингу 1989. године - демонстрант који покушава да заустави тенк.

Представница ораганизације ''Амнести интернешнал'' је поздравила Гуглову одлуку и изразила наду да ће то скренути пажњу на проблем цензуре у Кини.

Први човјек пекиншког представништва консултантске фирме БДА рекао је за ББЦ да Гугл неће трпјети превелике финансијске губитке ако напусти Кину, јер ни до сада у тој земљи није био водећи претраживач интернета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog