Svijet

Грчка има одговор на македонску тужбу

СКОПЉЕ - Грчка ће Међународном суду правде у Хагу доставити своје контрааргументе у вези са тужбом коју је против ње покренула Македонија због кршења Привременог споразума из 1995. године, јавили су скопски медији.


Македонија је своје доказе у прилогу тужбе доставила у јулу прошле године, а Грчкој је дат шестомјесечни рок који истиче сутра.

По добијању доказног материјала, Суд ће извршити консултације са обје стране и одлучити када ће почети поступак.

Македонија је поднијела тужбу против Грчке Суду у Хагу 17. новембра 2008. године уз образложење да је Атина, блокадом македонског чланства у НАТО на Самиту у Букурешту, нарушила члан 11 билатералног Привременог споразума из 1995. године и од Међународног суда тражи да наложи Грчкој да поштује своје обавезе предвиђене Привременим споразумом.

Атина ће, према најавама, своју одбрану заснивати на томе да на Самиту у Букурешту није уложила вето, већ да је ријеч о консензусу међу чланицама о одгађању пријема у Алијансу до рјешавања спора у вези са називом.

Суд у Хагу је главни судски орган УН, а од свог формирања 1945. године до сада рјешавао је 25 међудржавних споразума.

Поступак решавања спора траје и по неколико година, а пресуде које донесе овај суд су коначне и правно обавезујуће. За њихово провођење надлежан је Савјет безбједности УН.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog