Republika Srpska

Јелашић: Повећана девизна штедња у Србији

БЕОГРАД - Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић изјавио је да је у 2009. години девизна штедња грађана у Србији повећана за 1,23 милијарди евра, а за 15 дана ове године за готово 37 милиона евра.


Учествујући на промоцији Комерцијалне банке, у којој су девизни улози грађана прије неколико дана достигли суму од милијарду евра, Јелашић је нагласио да је повећање штедње знак јачања повјерења грађана у банкарски систем Србије и доказ да су банке успјеле да се изборе са ударима економске кризе и негативним психолошким притисцима које су интензивно потпиривали дежурни критичари и аналитичари.

Јелашић је навео да је девизна штедња грађана у банкама у Србији на крају прошле године била већа од шест милијарди евра и да је за постизање девизне штедње грађана од милијарду евра од 2001. биле потребне три године, а сада такву суму имамо у једној банци – Комерцијалној.

Председник Извршног одбора Комерцијалне банке Ивица Смолић је рекао да су девизни улози у тој банци 13. јануара прешли милијарду евра и да то представља шестину укупне девизне штедње у Србији.

Он је додао да је Комерцијалној банци повјерење указало више од 540 000 девизних штедиша и да у овој години нови клијенти дневно улажу више од 1,5 милиона евра.

"Данас је, уплатама акционара, завршен процес докапитализације Комерцијалане банке од 120 милиона евра", рекао је Смолић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog