Svijet

Мајкрософт крпи рупе у Експлореру

ЛОНДОН - "Мајкрософт" ће поправити безбједносну рупу у програму "интернет експлорер", коју су кинески хакери недавно искористили за напад на налоге електронске поште активиста за заштиту људских права.


Компанија обично објављује сервисне пакете у одређено вријеме једном мјесечно, али је објавила да је у овом случају дјеловала брзо због ургентности проблема.

Владе Њемачке и Француске препоручиле су својим грађанима да за преглед интернета користе неки други програм, умјесто "интернет експлорера", преноси Би-Би-Си.

Безбједносни званичници кажу да корисници који наиђу на компромитовани сајт могу да се заразе компјутерским програмом "тројанцем", путем којег хакери могу да преузму контролу над зараженим компјутером и украду податке.

"Мајкрософт" је 18. јануара објавио да постоји "веома мало" сајтова на интернету који представљају ризик по кориснике "интернет експлорера".

Компанија за безбједност на интернету "Софос" саопштила је да су се појавили сајтови на којима је опасни програм ископиран, чиме је повећан ризик за кориснике свјетске информационе мреже.

Лош публицитет за "експлорер" омогућио је конкурентском програму за преглед интернета "фајерфокс" да оствари већи тржишни удио. "Фајерфокс" сада у Европи употребљава 40 одсто корисника интернета, а "интернет експлорер" 45 одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog