Svijet

На Хаитију 370.000 људи живи на отвореном

ЖЕНЕВА - Око 370 000 људи живи у импровизованим склоништима у главном граду Хаитија Порт о Пренсу послије разорног земљотреса прошле седмице, објавила је данас Међународна организација за миграције.


„Постоји више од 300 оваквих насеља широм града, у којима у импровизованим склоништима живи око 370 000 људи који немају приступ залихама чисте воде“, наводи се у саопштењу.

Агенција је нагласила да је приритет да се овим људима доставе шатори, пластични покривачи, канистери са водом и таблете за чишћење воде.

У извјештају се додаје да су они који имају родбину изван Порт о Пренса отишли код њих, због чега су читава насеља у главном граду испражњена.

Шеф мисије ИОМ Винсент Хувер изјавио је да су у граду остали „насиромашнији од најсиромашнијих“.

УН су објавиле да су међународне екипе од почетка хуманитарне операције из рушевина спасиле 121 особу.

Портпарол Организације УН за координацију хуманитарних послова Елизабет Бирс изјавила је да такав резултат представља право чудо и прецизирала да је јуче спасено 90 људи, а у суботу 70. Она није рекла када је извучена још 31 особа.

Стручњаци наводе да се шансе за преживљавање затрпаних драстично смањују послије трећег дана од земљотреса.

За потребе хуманитарне операције користе се три аеродрома и луке у Доминиканској Републици, како би се превазишао застој у испоруци помоћи који је настао прошле седмице.

Организација Љекари без граница објавила је да један од њених авиона са медицинском опремом никако не може да се спусти на аеродром у Порт о Пренсу.

Љекари ове организације упозорили су да им нестају основне залихе, попут завоја, имобилизатора и лијекова који су неопходни за операције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog