Svijet

Нигерија: 500 мртвих у вјерском насиљу

АБУЏА - У сукобима нигеријских хришћана и муслимана у граду Јос у посљедња четири дана погинуле су 464 особе, саопштили су званичници локалне џамије и хуманитарне организације.


 

„У џамији Куру гада биу налази се више од 200 тијела, а у џамији Маи адико још 22“, изјавио је Мухамед Танко Шиту, званичник џамије који организује масовну сахрану.

Организација Хјумен рајтс воч претходно је објавила да се број жртава међу припадницима хришћанске заједнице процјењује на 65.

Сукоби су избили због планиране градње џамије у дијелу града који је већински насељен хришћанима.

Због насиља је расељено око 20 000 људи, а у граду Јос влада несташица воде и хране, објавиле су претходно хуманитарне организације.

„Највећи изазов са којим смо суочени јесте испорука хране, воде и лијекова расељеним особама по логорима“, изјавио је Марк Липидо, координатор локалне хуманитарне агенције „Стефанус“.

Власти су прогласиле 24-часовни полицијски час, након уличних сукоба између хришћанских и муслиманских група.

Шеф локалне мисије Црвеног крста Авалу Мохамед изјавио је да се погоршава хуманитарна ситуација у пет логора за расељене који су успостављени прије три дана.

Нигеријски потпредсједник Гудлак Џонатан наредио је слање појачања у Јос, након што су становници извијестили о пуцњави на улицама и диму који се диже изнад града упркос полицијском часу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog