Republika Srpska

Беванда: Ништа од кредита док се не усвоје закони

САРАЈЕВО - Министар финансија Федерације БиХ  Вјекослав Беванда потврдио је да ММФ неће активирати 95 милиона евра из друге транше кредита, све док у федералном Парламенту не буду усвојени потребни закони и тиме испуњене преузете обавезе из писма намјере.


 

Друга транша кредита ММФ-а у износу од 128 милиона КМ за ФБиХ већ је укалкулисана у овогодишњи буџет Федерације и уколико она не буде реализована сасвим је извјесно смањење расхода свих буџетских корисника.

Сарајевски дневник подсјећа да је нацрт новог федералног закона о платама претрпио жестоке критике Свјетске банке, јер нису умањене такозване скривене накнаде, од права на одвојени живот до других погодности које су власти обећале укинути.

Осим закона о платама ФБиХ није реализовала ни реформу социјалних накнада, која подразумијева обавезу власти да уведу доходовни праг за остваривање права на социјална давања за цивилне и ратне инвалиде, цивилне жртве рата, добитнике ратних признања и демобилисане борце.

Међу мјерама које чекају ММФ и Свјетска банка налазе се усвајање закона којим би од 1. маја ове године биле елиминисане посебне бенефиције за незапослене демобилисане борце и измјене закона о правима добитника разних признања, основама социјалне заштите и минимуму социјалне сигурности, правима инвалида и цивилних жртава рата.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog