Svijet

Мексико: 23 мртвих у затворком сукобу

ДУРАНГО - Најмање 23 лица је погинуло, а 20 рањено у сукобима супарничких група у затвору у граду Дуранго, у истоименој држави на сјеверозападу Мексика, саопштено је из мексичког правосуђа.


"Потврђено нам је да су у сукобу погинула 23 лица. Сукоб је избио јуче рано ујутро, а ангажовани су и војска, федерална полиција, као и припадници локалних снага безбједности. Ситуација је била под контролом за мање од сат времена", изјавио је портпарол локалног тужилаштва.

Мексички медији објавили су да су у сукобу погинули углавном припадници банде која је специјализована за отмице.

Власти за сада не знају узрок сукоба у затвору у којем казну служи 1 800 затвореника. Полиција је навела да у сукоби није било ватреног оружја, већ су затвореници употребљавали импровизовано оружје и ножеве.

Држава Дуранго налази се у региону који се назива "златни троугао" Мексика, заједно са сусједним државама Синалоа и Чивава, гдје се илегално узгајају марихуана и мак, основа за производњу опијума и хероина.

Сукоби и побуне у затворима у Мексику нису ријетка појава, јер се чланови картела дроге и осталих банди сукобљавају како би заштитили своју "територију".

У сукобу затвореника у затвору Гомез Палаћо у августу прошле године погинуло је 20 лица, док их је 25 повријеђено. Правосудни органи овај затвор називају "темпираном бомбом", због честих сукоба супарничких банди.

У марту прошле године најмање 20 затвореника убијено је током побуне у затвору у пограничном мјесту Сидад Хуарез (Ciudad Juarez).

Најмање 21 лице је погинуло, а 20 је рањено у затвору Рејноза у октобру 2008. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog