Svijet

В. Британија: Пријетње биле значајне, а сада су озбиљне

ЛОНДОН - Велика Британија подигла је ниво упозорења на пријетњу од терористичких напада са "значајног" на "озбиљан", што, практично, значи да је такав развој догађаја врло вјероватан, рекао је британски министар унутрашњих послова Алан Џонсон.


"Морам да нагласим да нема обавјештајних података да слиједи непосредни напад", рекао је Џонсон.

Он је додао да се Британија суочава са правом и озбиљнм пријетњом међународног тероризма, апелујући на грађане да увијек буду приправни и да пријаве властима сваку сумњиву активност и подрже полицију и службе безбједности у сталним напорима да открију, пронађу и омету терористичке активности.

Британски премијер Гордон Браун упозорио је почетком седмице да велики број терористичких ћелија активно дјелују у циљу напада на Британију и друге земље, пише данас "Дејли телеграф".

Његов говор у Доњем дому парламента услиједио је након састанка са представницима обавјештајних служби.

Браун је рекао да неуспио напад у америчком авиону за Детроит 25. децембра прошле године представља "прву операцију коју је Ал каида организовала изван Арабије".

Он је говорио и о појачаној пријетњи из Сомалије у источној Африци и Сахела у узападној Африци и истакао да би требало да постоји шира подјела обавјештајних података са страним земљама.

Умар Фарук Абдулмуталаб, који је покушао да активира бомбу коју је крио у вешу на лету Амстердам-Детроит, рекао је истражитељима ФБИ да још "10 особа као што је он" спремају нове нападе.

Подизање нивоа безбједности на само степен испод критичног дошло је у зао час за Брауна, чија се влада суочава са незгодним питањима у вези смањивања буџета за борбу против тероризма ван граница Британије, јер су промјеном курса фунте обавјештајци остали без око 110 милиона евра намијењених акцијама у Пакистану и Авганистану, пише "Телеграф".

Не би ли донекле смирили јавност, најпознатији британски шпијуни, славни МИ5, саопштили су да "прате око 2 000 особа за које се сумња да су умијешани у планирање терористичких напада, као и 30 акција за које се сумња да би могле бити окончане неком врстом напада".

Иако нема никаквих прецизнијих информација плановима радикалних исламиста или Ал каиде, ниво опреза подигнут је уочи конференције о борби против тероризма, која ће наредне недјеље бити одржана у Лондону, а којој ће присуствовати генерални сектар УН Бан Ки Мун, амерички државни секретар Хилари Клинтон и предсједник Авганистана Хамид Карзаи.

Бризански "Телеграф" напомиње да је овакав потез владе прилично индикативан, јер се британски обавјештајци јако ријетко одлучују да информације од безбједносног значаја подијеле са обичним смртницима, па нова упозорења ваља схватити озбиљно.

Радикални исламисти су у јул 2007. године извели четири истовремена бомбашка напада у Лондону и том приликом су погинуле 54 особе, укључујући и четворицу самоубица, док је око 700 људи рањено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog