Republika Srpska

Maнтованели: Без наших пара сте у незавидном положају

БАЊА ЛУКА - Шеф канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели рекао је да ће у одсуству новца Међународног монетарног фонда, Свјетске банке и Европске комисије за подршку буџетима, буџетска и фискална ситуација БиХ бити доведена у незавидан положај.


Он је истакао да БиХ још није испунила потребне предуслове за исплату друге транше из стенд-бај аранжмана са ММФ-ом, те да ова значајна исплата отвара врата уплати других средстава Свјетске банке и Европске комисије за подршку буџетима.

"Власти у БиХ, односно држава и ентитети, биле су у стању да договоре акциони план који је водио ка стенд-бај аранжману ММФ-а и испуниле су све предуслове за исплату прве транше. Сада је значајно да се тренд договора настави, јер земља још увијек није испунила предуслове за другу траншу из тог кредита", рекао је Мантованели.

Он је нагласио да за сада још нема никаквих снажних назнака да БиХ излази из кризе, те да су знаци опоравка у западној Европи и на другим тржиштима, која су традиционално извозна тржишта за БиХ, добродошли, јер ће се њихови позитивни резултати пренијети и на раст у БиХ, првенствено путем трговинских канала.

"Надамо се да ће 2010. година означити помак с негативног, према позитивном расту, али то ће у великој мјери зависити од одрживог опоравка у земљама у окружењу, посебно у западној Европи и од спровођења реформи које је земља договорила у оквиру стенд-бај аранжмана са ММФ-ом у сврху управљања фискалним и буџетским притиском", истакао је Мантованели и поручио да ће у одсуству ова два фактора стагнација бити дужа.

Он је оцијенио да су средства ММФ-а изузетно значајна за БиХ, јер процјене буџета на крају 2009. и почетком 2010. године још показују доста велик дефицит, од скоро пет одсто, који је потребно финансирати и покрити недостатак.

"Послије изласка из кризе, БиХ и регија ће се суочити с другачијим амбијентом. То ће бити окружење са мање међународних инвестиција, које ће бити теже и привући, амбијент гдје банкарски сектор неће тако лако 'одријешити кесу' и давати зајмове као што је чинио прије кризе, а овим условима и домаће инвестиције биће ограничене", рекао је Мантованели.

Према његовим ријечима, у таквој ситуацији биће потребно провести реформе за олакшање пословања и унапређења пословног окружења.

"У том смислу, у БиХ није било већих помака, док су сусједне земље ишле напријед много брже. Те ће земље бити у бољој позицији за привлачење међународних инвестиција и за пружање помоћи домаћим инвеститорима за остваривање економског раста", додао је Мантованели.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog