Svijet

Критике због плана останка затвореника у Гвантанаму

ЛОНДОН - Америчка унија грађанских слобода критиковала је препоруку Министарства правосуђа да 47 затвореника у Гвантанаму на Куби треба оставити до даљњег иза решетака без суђења.


Званичници америчког Министарства правосуђа кажу да су ти људи превише опасни да би их ослободили, али да им не могу судити јер докази против њих не би били прихваћени на америчком суду.

"Као што је важно брзо затварање затвора важно је да се то уради исправно а то значи окончање илегалне политике бескрајно дугог затварања без оптужнице или суђења", рекао је извршни директор АЦЛУ Ентони Ромеро.

Бијела кућа саопштила је да предсједник не мора да прихвати препоруку Министарства правосуђа.

Препорука је услиједила након што је истекао рок који је предсједник Барак Обама поставио себи другог дана од ступања на дужност да ће затвор у Гвантанаму бити распуштен 22. јануара.

Званичници Министарства правосуђа препоручили су да 35 затвореника може бити изведено пред судове и војне трибунале, а 110 може бити ослобођено било сада или касније.

Преосталих 47 затвореника превише су опасни за ослобађање, али им се не може судити јер су докази против њих превише слаби или су извучени на силу, према томе не вриједе на суду.

АЦЛУ тврди да тако опасни затвореници не постоје и поновили су свој позив за распуштање затвора.

"Уколико постоје вјеродостојни докази да ти затвореници постоје нема разлога зашто ти докази не би били изнијети против њих на кривичном суду", рекао је Џамил Џафер, директор пројекта националне безбједности при АЦЛУ.

"Кривични закони су довољно широки да 'покрију свакога' ко представља озбиљну пријетњу, а федерални судови су сасвим оспособљени да оптуженицима пруже фер суђење штитећи владине легитимне интересе", рекао је Џафер.Амерички правосудни систем искључује доказе добијене силом не само зато што је мучење нелегално, већ зато јер су ти докази непоуздани, каже Џафер.

Вјерује се да би ова препорука могла ужаснути многе присталице Обаме који су се надали да ће предсједник окончати праксу затварања без суђења.

Неименовани званичник Бијеле куће нагласио је да је то само препорука, коју Обама не мора да прихвати и коју ће касније разматрати Савјет националне безбједности.

Конгрес је недавно саопштио да само они којима ће се судити могу бити пребачени на тло САД, према томе остаје питање шта да се ради са онима за које званичници желе да остану неограничено у затвроу без суђења.

Више од 40 затвореника ослобођено је из затвора током прве године Обаминог предсједничког мандата.

Међутим дипломатски спорови и противљење у земљи да се затвореници оставе на америчком тлу пореметили су планове потпуног затварања, а још увијек се разматрају планови о пребацивању затвореника, којима се може судити, у затвор у Илиноису.

Лист "Вашингтон пост" пише да међу 80 ослобођених затвореника има око 30 држављана Јемена.

Лист наводи да је ослобађање затвореника из Јемена суспендовано до даљњег након покушаја напада у америчком авиону за Детроит, који је наводно планиран у Јемену.

Држављани Јемена чине око половину затвореника у Гвантанаму.

Обама је поставио рок 22. јануар 2010. године скоро одмах по ступању на дужност за затварање Гвантанама.

Амерички предсједник је недавно рекао да жели распуштање затвора ове године, не наводећи датум.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog