Svijet

Хамас неће признати Израел

ТЕЛ АВИВ, ДАМАСК – Палестински Хамас неће признати Израел, упркос новим притисцима на организацију, и даће приоритет јачању отпора јеврејској држави, најавио је главни вођа хамасоваца Калед Машал.


Обраћајући се окупљенима на јучерашњем митингу у Дамаску, поводом годишњице краја тронедељне израелске офанзиве на појас Газе, Машал је рекао да Хамас неће још један рат са Израелом али ће се држати оружане борбе као средства да ослободи окупирану земљу.

„Хамас ће наставити да одбацује окупацију и да одбија да призна легитимитет ционистичког ентитета. Приоритет ће остати изградња и развој отпора,” рекао је Машал, који живи у изгнанству у Дамаску.

Он је такође нагласио да притисак, опсада, искушења и отварање врата или комуникационих канала неће заварати Хамас, који неће компромитовати своја права.

„Хамас ће бити доведен у искушење само враћањем земље”, рекао је он, преносе израелски медији. Машал је мислио на појачане контакте између Хамаса и делегација са Запада од офанзиве на појас Газе, укључујући састанке са америчким делегацијама.

Он је истакао да је Газа још увијек рањена, како је рекао, да су њене куће још увијек уништене, да је још увијек под опсадом и да су јој границе још увијек затворене. Уз то Египат гради зид на граници с појасом, рекао је Машал.

„Данас не тежимо рату али ако је рат наметнут борићемо се жестоко”, казао је вођа Хамаса.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog