Republika Srpska

Европска монетарна унија тражи строге штедње

БРИСЕЛ - Европска комисија забринута је за опстанак монетарне уније због огромних буџетских дефицита и од најзадуженијих чланица, као што су Шпанија, Грчка и Ирска, тражи строге мјере штедње.


Велике разлике у конкурентности појединих чланица и неравнотежа која проистиче из тога "пружају основе за озбиљну забринутост за еврозону у цјелини, наводи се у документу Генералне дирекције привреда и финансије који је припремљен за министре финансија еврогрупе, сазнаје "Шпигел онлајн".

Стручњаци страхују да разлике између појединих земаља које су увеле евро "слабе повјерење у заједничку валуту и угрожавају опстанак монетарне уније".

Власти у Бриселу посебно забрињава ситуација у земљама које су протеклих година направиле огромне буџетске дефиците.

Захваљујући ниским каматама те чланице годинама су живјеле од кредита. Сада те земље, прије свега Шпанија, Ирска и Грчка, не знају како да изађу на крај са огромним мањком у буџетима.

"Комбинација све мање конкурентности и све већих државних дугова изазива узнемиреност", каже се у експертизи.

Као излаз стручњаци ЕУ предлажу санацију буџета и хитне реформе.

Висина зарада мора се довести у склад са смањеном продуктивношћу и мањом конкурентношћу, односно запослени морају да се помире са мањим платама.

У документу се упозорава да се због мјера штедње и реформи мора рачунати и на значајан пораст незапослености. На неки начин, стручњаци Комисије предлажу стратегију захваљујући којој је протеклих година Њемачка подстакла привредни раст.

Од Њемачке и других релативно успјешних земаља као што су Холандија и Аустрија захтјева се да подстакну потражњу на домаћим тржиштима.

У том циљу Брисел предлаже већу конкуренцију у сектору услуга, пореске реформе и бољу кредитну политику.

Осим тога, стручњаци упозоравају да се све мјере морају предузети што прије, јер што се више буде каснило биће већа социјална цијена.

Према мишљењу стручњака Европске комисије чланице еврозоне немају алтернативу.

"Реформе су од животног значаја за дугорочно функционисање монетарне уније", каже се у њиховој анализи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog