Politika

Павић: Док је високог представника, нема правих рјешења

БАЊА ЛУКА - Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је да у БиХ нема правих рјешења док је високи представник овдје и док бошњачки представници мисле да лобирањем по свијету и преко високог представника могу да изнађу рјешење које одговара само њима, а то је централизована БиХ.


Коментаришући одбијање Странке за БиХ, СДП-а и СДА да усвоје закон о попису становништва у БиХ, Павић је рекао да ће се они тако понашати све док су миљеници међународне заједнице, односно док буду имали лобисте које плаћају неке друге земље по свијету.

"Затварањем ОХР-а и одласком супервизора за Брчко биће присиљени да сједну за сто и разговарају са домаћим политичарима у домаћим институцијама", рекао је Павић.

Говорећи о референдуму у РС, Павић је навео да би прво питање требало би да буде изјашњавање о подршци Дејтонском споразуму и о преношењу овлашћења са РС на ниво БиХ.

"То питање је и суштина Устава и зато би требало питати грађане јесу ли за промјену Устава или нису. Мислим да за сада треба да се задржимо само на најважнијим, дакле уставним питањима", поручио је Павић.

Осврћући се на измјене Изборног закона БиХ, Павић је оцијенио да увођење затворених изборних листа није суштинска измјена закона и да ДНС нема ништа против затворених листа.

"Избјегло би се формирање нове странке, да нам странци формирају странке, да се посланици и одборници продају. Избјегло би се то шверцерско тржиште посланика и имали бисмо поштенији однос да послије избора свако добије тачно оно што су му грађани додијелили", нагласио је Павић.

Лидер ДНС-а истакао је да има одређену резерву, мада не искључиву, кад је у питању повећање цензуса јер би, како је рекао, цензус уништио велики број мањих странака и грађани који су дали велики број гласова тим странкама не би имали своје представнике у институцијама.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog