Politika

Грегоријан: Референдум би био контрапродуктиван

САРАЈЕВО - Замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан оцијенио је да би референдум у Репубици Српској био контрапродуктиван за овај ентитет и упозорио да "они који пријете референдумом размисле о могућим посљедицама по њих саме, ако наставе тим путем".


Говорећи о затварању ОХР-а, Грегоријан наводи да крај мандата "није на помолу" и истиче да због тога не може предвидјети колико ће дуго остати у БиХ.

Осврћући се на останак страних судија и тужилаца у БиХ, замјеник високог представника каже да је то неуспјех домаћих извршних и законодавних власти , које за двије године "нису биле у стању" да нађу средства за Суд и Тужилаштво БиХ.

"Тиме су прекршили међународни споразум између високог предстваника и Предсједништва БиХ, којим су се обавезали да ће домаћи суци и тужиоци замијенити међународне", нагласио је Грегоријан и додао да су БиХ судије и тужиоци изложени пријетњама и застрашивању, чему нису подложни страни.

Он сматра да у наредном периоду неће доћи до већих уставних промјена у БиХ, али да држава мора бити способна да изађе на крај са одговорностима које захтјевају ЕУ и НАТО.

"У тим организацијама БиХ ће имати исти глас као и Њемачка и уколико жели да је схвате озбиљно, мора тако и дјеловати", рекао је Грегоријан.

Према његовим ријечима, ни у једном мјесту у БиХ не постоји равноправност сва три констутитутивна народа и осталих, те да постоји могућност да се ти проблеми ријеше унутар постојећих ентитета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog