Svijet

Велика Британија самообманута својом величином

ЛОНДОН - Велика Британија опсједнута је својом величином, и иако се та самообмана обично повезује са десним странкама, ни премијер Гордон Браун од ње није имун, пише данас "Гардијан" у уредничком коментару.


Браунова Британија увијек мора да буде прва, односно да буде на челу и другима показује пут.

Британија је важна земља - шеста највећа свјетска економија и пета војна сила, но више од пола вијека од губитка империје у њеној политичкој култури и даље преовлађује потреба да буде водећа држава, а не само једна од водећих.

Ни једна земља не може сама да ријеши свјетске проблеме, а само Сједињене Америчке Државе и Кина, одвојено или заједно, могу да претендују да одређују трендове које остали слиједе.

Британија нема такву моћ, али и даље муку мучи да се прилагоди тој реалности.

Лондон може само да износи приједлоге, као што ће то чинити на три важна састанка током ове недјеље, наводи "Градијан" .

Министри финансија Г 7 данас ће у Лондону разматрати реформе банкарског сектора, дипломате са свих страна свијета у сриједу ће расправљати о пријетњи Ал каиде у Јемену, а дан касније пажња ће бити усмјерена на неизвјесну будућност Авганистана.

У британском националном интересу је да на свјетској позорници игра улогу важног, искреног и посвећеног европског партнера.

Обични људи то схватају, али не и политичари, закључује "Гардијан".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog