Republika Srpska

БиХ повећала извоз нафте за 49 одсто

САРАЈЕВО - БиХ је прошле године у ЕУ и САД извезла 951,7 тона кафе, што је за 49 одсто више него 2008., истакнуто је на данашњем састанку Одбора Групације прерађивача и дистрибутера кафе Спољнотрговинске коморе БиХ.


Предсједник Групације Марко Бабан нагласио је да је извоз кафе прошле године порастао за 300 тона, те да су чланице исказале задовољство ефектима примјене новог Закона о акцизама.

"Седам мјесеци након примјене Закона о акцизама, са задовољством можемо да констатујемо да смо све своје проблеме ријешили. Закон је имао утицај на пословање Групације у смислу да је драстично смањена сива економија и драстично поправљен положај домаћих произвођача у односу на увознике", истакао је Бабан.

Он је рекао да су то била два основна циља, када је тражена измјена закона и додао да је знатно побољшано убирање прихпода по основу акциза и ПДВ-а.

Према његовим ријечима, у БиХ постоји законодавство, које није усаглашено са законодавством ЕУ, јер је пренесен из закона бивше Југославије, те да ће из Групације дати свој приједлог.

На данашњем састанку Групације говорило се и о Правилнику о минималним техничким и технолошким условима које морају испуњавати погони за прераду и паковање кафе, односно приједлогу адекватних рјешења који ће бити усклађени са законодавством ЕУ.

Говорећи о овој теми, предсједник Групације је нагласио да сви водећи произвођачи у БиХ имају нове технологије које су направљене по стандардима ЕУ, мада има и неких ствари које треба дограђивати у процесима производње.

Према његовим ријечима, у БиХ у наредном периоду не би требало да дође до поскупљења кафе, која је берзанска роба и њена цијена зависи од берзе и курса долара.

"Трентуно су и једно и друго стабилни и нема наговјештаја да ће се нешто спактракуларно у том

погледу догодити", рекао је Бабан и додао да је берба у земљама, највећим свјетским произвођачима кафе, била знатно лошија у односу на годину раније, поготово у Бразилу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog