Svijet

Руски амбасадор стигао у Кијев

КИЈЕВ - Нови амбасдор Русије у Украјини Михаил Зурабов допутовао је данас у Кијев, што представља знак отопљавања билатералних односа.


"Велика је част и велика одговорност за мене да представљам предсједника и руски народ у Украјини", изјавио је Зурабов на руском и украјинском језику по доласку у Кијев, а преноси агенција Интерфакс.

Предсједник Русије Дмитриј Медведев најавио је 19. јанауара да ће у Украјину послати амбасадора, кога је именовао прије пет мјесеци.

Ова најава саопштена је два дана након првог круга украјинских предсједничких избора када је већ било видљиво да ће из трке испасти предсједник Виктор Јушченко.

Зурабов је обећао да ће учинити све од себе да развије "важан" потенцијал билатералних односа, наводи исти извор.

Он мора да достави копије својих акредитива украјинском министру иностраних послова Петру Порошенку, наводи се у саопштењу украјинске дипломатије.

Руско-украјински односи константно су се погоршавали од када је 2005. године на власт дошао Јушченко, ватрени присталица приступању своје земље у НАТО, а који је елиминисан из предсједничке трке, јер је заузео пето мјесто са освојених 5,51 одсто гласова у провом кругу.

У другом кругу предсједничких избора 7. фебруара надметаће се бивши проруски премијер Виктор Јанукович са 35,36 одсто и актуелни премијер Јулија Тимошенко са освојених 25 одсто гласова.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog