Politika

Додик не одустаје: Имовина припада ентитетима

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да ће се Српска и даље држати принципа да имовина припада ентитетима и од њега неће одустати.


"Међутим, ми смо спремни да кажемо да један дио имовине треба да припадне органима БиХ све док постоји потреба за том имовином, која би касније била враћена ентитетима. То су војне касарне", рекао је Додик.

Он је истакао да, према Дејтонском споразуму и Уставу, БиХ не располаже имовином, додавши да је сам термин државна код расподјеле имовине погрешан, што је изазвало и неке проблеме у БиХ.

"Високи представник у БиХ Педи Ешдаун, који је наметнуо закон, знао је да та имовина по Дејтонском споразуму припада ентитетима", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, подсјећајући да је тај Ешдаунов закон и даље на снази.

Према његовим ријечима, РС је свјесна да је дошло до опструкције када је ријеч о питањима расподјеле имовине како не би дошло до затварања ОХР-а.

Додик је рекао да је у међувремену почело политичко усложњавање које је наметнуто у разговорима на Бутмиру о уставним питањима, а која нису била на дневном реду.

"Све је то покренуто у одређеним круговима као доказ да политичка ситуација у БиХ није стабилна и да је потребно мијешање ОХР-а и међународне заједнице", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је ОХР неколико пута мијењао ставове о државној имовини и "на само њима познат начин обавио попис наводне имовине".

"То није имовина БиХ", рекао је Додик, наводећи да се само евентуалним договором може нешто пребацити на ниво БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog