Svijet

Турчин на челу парламента Савјета Европе

СТРАЗБУР – Парламентарна скупштина Савјета Европе изабрала је данас за свог новог предсједника Мевлута Чавушоглуа, из Турске, саопштено је у Стразбуру.


Чавушоглу ће на овом положају замијенити Шпањолку Луис Марију де Пуиг. Он ће бити први Турчин на челу Парламентарне скупштине од када је Турска примљена у чланство Савјета Европе у августу 1949. године.

„Долазим из земље која је већ два миленијума поносна на то што представља мост између континената. Желим да подигнем политичко разумијевање на нови ниво, да би оно дјеловало као мост између европских народа, од оних са смрзнутог Арктика до врелих плажа Анадолије“, рекао је овим поводом Чавушоглу.

Он је додао да су раст нетолеранције и дискриминације највећи изазови за европска друштва.

„Темељ нашег заједничког европског дома мора да буде изграђен на отвореном друштву и заснован на поштовању различитости, не на искључивости, не на дискриминацији, не на страху или мржњи. Морамо да искоријенимо расизам, ксенофобију, антисемитизам, исламофобију и све врсте сличних фобија које воде ка дискриминацији и нетолеранцији“, рекао је турски званичник.

Међу осталим приоритетима новог предсједника Парламентарне скупштине Савјета Европе су, према његовим ријечима, почетак примјене Лисабонског споразума и отварање нових путева сарадње, укључујући приступање ЕУ Европској конвенцији о људским правима.

Чавушоглу је указао на важност борбе против тероризма и изразио задовољство поводом предстојеће сарадње са генералним секретаром Савјета Европе Торбјорном Јагландом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog