Društvo

Влада РС: Измјене Закона о држављанству

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о држављанству РС, којим се овај ентитетски закон усклађује са законом БиХ у дијелу који се тиче уређења односа између држављанства БиХ и ентитета за лица са пребивалиштем у Брчко дистрикту.


Министар управе и локалне самоуправе РС Зоран Липовац рекао је да ће се усвајањем овог закона грађанима Брчко дистрикта омогућити не само да регулишу питање ентитетског држављанства, већ и да учествују на изборима за чланове Предсједништва БиХ и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, као и на ентитетским изборима.

Липовац је навео да се око 20 000 људи у Брко дистрикту имају држављанство БиХ и нису се опредијелили за ентитетско.

Он је истакао да ће закон бити усвојен у идентичном тексту, како га је донио ОХР и напоменуо да је прихваћен највећи број примједби, које су дали представници Владе РС.

"Веома је важно нагласити да је прихваћена примједба да о захтјеву за промјену и избор енитетског држављанства за лица са пребивалиштем у Брчко дистрикту одлучује надлежно министарство РС, а не Одјељење за јавни регистар Брчко дистрикта, како је то прописано у Закону о избору ентитетског држављанства с пребивалиштем у Брчко дистрикту, што је на неки начин враћање надлежности на Српску" , објаснио је Липовац.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog