Svijet

Клинтонова о Хаитију: Нисмо реаговали лоше

ВАШИНГТОН - Амерички државни секретар Хилари Клинтон изјавила је данас да су је "дубоко увриједиле" критике из иностранства да САД нису реаговале на најбољи начин послије земљотреса на Хаитију.


"Дубоко су ме увриједили они који нападају нашу земљу, великодушност нашег народа и руковођење нашег предсједника у покушају да се реагује на историјски катастрофалне услове послије земљотреса“, рекла је Клинтонова у обраћању службеницима Стејт департмента поводом прве годишњице од ступања на дужност.

Клинтонова није прецизирала на које критике мисли, али је рекла да "поједини интернационални листови или погрешно разумију или намјерно погрешно приказују" одлуку САД о слању више хиљада војника на Хаити.

САД су морале да пошаљу и војнике и цивиле "ради испоруке помоћи Хаићанима, којима је помоћ била очајнички потребна", додала је Клинтонова.

"Шаљемо све што можемо, што брже можемо и чинимо све што је у нашој моћи у посљедње двије седмице", нагласила је амерички државни секретар.

Љевичарске власти Венецуеле, Боливије и Кубе критиковале су САД због начина на који су реаговале послије земљотреса и оптужиле америчке снаге да су окупирале Хаити, умјесто да му пруже помоћ.

Високи италијански званичник осудио је непостојање координисане међународне хуманитарне акције на Хаитију, уз опаску да су САД послале сувише официра у ту карипску земљу, али не и способног лидера.

Клинтонова је рекла да су америчке амбасаде широм свијета добиле директиву да се успротиве крикама хуманитарне операције на Хаитију.

Она је рекла да је ова акција модел за будућност и да САД треба да буду спремне да се боре против таквих непоштених оптужби.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog